Wie is Patrick Spekman?

Het is een warme zomermiddag in de jaren 70 als Patrick Spekman het levenslicht ziet. Deze paars uitgeslagen dikzak is 10 pond bij de geboorte, maar de vetzucht is gelukkig snel verdwenen. Met als voornaamste hobby het hangen in een zandbak, leeft hij het eerste deel van zijn leven in Zoetermeer, een slapende groeistad bij Den Haag. Het is exact 15 jaar na zijn geboorte als hij het Nederlands elftal tot grote hoogte schreeuwt en zij het Europees Kampioenschap behalen.

Na de afwijzing voor de toneelschool, omdat Spekman niet serieus genoeg blijkt te zijn, baant hij zich een weg langs het VWO en de studie Personeel en Arbeid.
Het is precies 25 jaar na zijn geboorte dat hij “echt” iets gaat doen met zijn passie voor theater. Werken in de horeca van een theater en daarnaast een eigen cabaretprogramma maken. Dit resulteert in een zeer vruchtbare samenwerking met pianist Robert Kempen en het duo De Spekmennen wint binnen een jaar na de start de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. De speellijst en op de winst volgende zoektocht levert vele mooie ervaringen op (zie verder de nieuwshistorie).

In 2001 stopt de samenwerking en gaat Spekman solo verder. Robert Kempen vormt een duo met John Brukx, kijk voor meer info op www.johnbrukx.nl. Inmiddels is Spekman dan woonachtig in Den Haag. In 2003 en 2004 levert dat verschillende, kleine successen op en verbreedt hij zijn horizon door ook meer te gaan presenteren en als acteur bij assessments aan de slag te gaan. De horizon wordt letterlijk verbreed door 3 maanden als beheerder van een appartementencomplex te spelen op het prachtige Griekse eiland Zakhynthos. In de brandende zon verzorgt hij cocktails en party’s en slaapt vervolgens door de beloofde koffie-ochtenden heen.

Dit alles gebeurt naast zijn werk bij een adviesbureau, een medisch bedrijf in Leiden en het leukste middelgrote theater van Nederland. Hij maakt zowel theatervoorstellingen als cabaret op maat. Na een adempauze in 2005, is het tijd voor een definitieve keuze en sinds zomer 2006 is hij op dit terrein actiever dan ooit en is Spekmen Productions beter te vinden op het internet.

Door de verschillende werkervaringen en levenservaringen is het blik vol cabaret gevuld met steeds meer bizarre kronkels en absurde verhalen. Voor elke gelegenheid of activiteit is wel iets te bedenken wat perfect aansluit bij de diverse opdrachtgevers.
Dit is waar Spekmen Productions zich meer op gaat richten, het zgn. cabaret op maat. Sinds 1 november 2007 is Spekman volledig werkloos en als eigen baas drinkt hij nu koffie op kosten van de eigen zaak en probeert hij zoveel mogelijk opdrachtgevers te verblijden en te vermoeien met zijn komst!

Openingen, afsluiting van congressen, dagvoorzitter bij conferenties, cabaret op maat bij personeelsfeesten, teambuildingactiviteiten, trainingen en acteren in vele rollen, hij lijkt wel een schizofreen. 1 voordeel, de schizofreen is nooit alleen.

Verder is Patrick Spekman gek van sport, vooral om naar te kijken. Maar loopt hij ook hard, vooral voor pitbulls, doet aan zaalvoetbal, tennis en heeft in het verleden op vrij dramatisch niveau ook gehockeyed en gevoetbald in de buitenlucht. Fietsen gaat hem inmiddels zonder zijwieltjes ook goed af zolang het niet regent. De verschillende activiteiten hebben hem publiciteit opgeleverd van regionale radio en kranten met als hoogtepunt de quote: Fietser rijdt tegen bus. In het kader van een eigen extreme make-over heeft hij geprobeerd dit zo goedkoop mogelijk te regelen door met een opengeplakte paraplu zo hard mogelijk tegen een stilstaande bus te rijden. Dit waargebeurde verhaal leverde veel hoongelach van de omgeving op, maar niet de gedroomde make-over.

Met klotsende oksels betreedt hij menig zaal en leeft zich in in de diverse doelgroepen, thema’s en belevingen van anderen. Om hier vooral vanuit eigen geïmproviseerde en onnavolgbare gedachtengangen een mooi optreden te verzorgen. De lach op ieders gezicht is de drijfveer iedere dag opnieuw.

Maar het echte hoogtepunt in zijn leven noemt Spekman een televisieoptreden bij de soap Onderweg naar Morgen, hierin sprak Spekman de legendarische woorden: “Is mijn wodka nu al klaar?” Na take 21 stond deze tekst er loepzuiver op.
Sindsdien heeft zijn carrière een vlucht genomen…